FAMILIE

Cum aranjezi perfect masa pentru musafiri

Distribuie:
Timp de citire: 3 m

Aranjatul mesei era un lucru foarte important în trecut, de care nu mai avem timp. Oamenii sunt ocupați, iar obiceiurile elegante au rămas uitate.

Cum aranjezi perfect masa pentru musafiri vizita masa cu familia reuniune de familie masa cu prietenii masa frumoasa aranjamente pentru masa pahare flori masa langa lac apus cina romantica cina in familie

Totuși, dacă vrei să organizezi o cină romantică acasă, pentru tine și persoana iubită, sau vrei să organizezi o masă pentru prieteni, un prânz de duminică alături de toată familia, o nuntă, un botez sau vrei să celebrezi un alt eveniment în propria ta casă, iată cum poți aranja masa pentru a-ți impresiona invitații!

Reguli de etichetă pentru aranjatul mesei

Stilurile de aranjare a mesei se diferențiază în funcție de ocazie și se împart în două categorii mari: formal sau informal.

Evenimentele formale sunt nunțile, dineurile, cocktailurile – în general, mesele la care se servesc mai mult de trei feluri de mâncare, iar cele informale sunt mesele în familie sau cele alături de prieteni. Dacă stilul formal este cel mai pretențios și are loc de obicei în alte spații decât intimitatea casei, la care invitații poartă ținute cu un anumit dress code - black tie, white tie sau cocktail, cel informal poate fi pus în scenă cu ușurință de către gazdă, iar atmosfera este mai relaxată.

Stilul informal de aranjare al mesei este cel mai răspândit și este folosit într-o atmosferă mai casual. Față de stilul formal, cel informal presupune folosirea a mai puține tacâmuri, veselă și pahare.

Totuși, există un set de reguli general valabile, care se aplica ambelor moduri de aranjare a mesei, și anume:

Tacâmurile

• Tacâmurile se așează în ordinea în care vor fi folosite, de la exterior spre interior.

• Furculițele stau mereu în partea stângă a farfuriei.

• Cuțitele stau întotdeauna în dreapta farfuriei, cu lama îndreptată spre farfurie. Face excepție cuțitul de unt, care se așează pe farfurioara specială de unt.

• Lingurile vor fi întotdeauna în partea dreaptă a farfuriei, cu excepția linguriței de desert, care se pune pe masă, deasupra farfuriei.

Mise-en-place

• Se vor folosi farfurii de serviciu, pe care se vor așeza farfuriile cu mâncare. Farfuriile de serviciu rămân întotdeauna pe masă si nu se mănâncă din ele, se comportă ca un suport pentru celelalte farfurii.

• Deasupra farfuriei de serviciu se așează șervetul de masă și meniul (opțional).

• Toate tacâmurile vor fi poziționate la 2,5 centimetri de marginea mesei și se vor alinia de la baza de jos în sus. Așezați doar tacâmurile necesare felurilor care vor fi servite. Dacă nu e supă în meniu, nu puneți linguri pe masă.

• Paharele vor sta întotdeauna în partea superioară a farfuriei, în dreapta, atât paralel cu marginea mesei, cât și diagonal sau chiar grupate într-un romb.

• Respectați regula ca preparatele solide să fie servite către stânga, iar lichidele către dreapta locului la masă.

Extra tips:

Dacă organizați o masă acasă și folosiți un serviciu de farfurii și de pahare pe care îl păstrați doar pentru ocaziile speciale, spălați-le încă o dată cu Fairy, înainte de a le așeza pe masă, ca să fiți siguri că sclipesc de curățenie și nu rămâne nicio urmă de praf pe ele.

Câteva reguli de etichetă de care trebuie să ții cont la o masă, fie că ești gazdă sau invitat:

• Când ai terminat de mâncat, ca invitat, așteaptă ca gazda să-ți ia farfuria din față. Nu te apuca să strângi tu și farfuriile celorlalți invitați și nu le pune unele peste celelalte.

• Gazda stă în capul mesei, iar la dreapta ei stă cel mai important invitat.

• Nu folosi șervetul de pânză drept batistă. Dacă ai nevoie să-ți sufli nasul, te retragi discret la baie.

• E politicos să ajuți o doamnă să se așeze pe scaun, dar ridicatul nu trebuie asistat, nu tragi scaunul cuiva care își exprimă intenția de a se ridica.

Distribuie:
Consimțământ Cookie-uri