FAMILIE

Ce să le spui copiilor să se simtă iubiți și apreciați | Youtil

Distribuie:
Timp de citire: 3 m

Copilul tău are nevoie de iubirea, timpul și atenția ta. Ca părinte, ești cea mai importantă parte și ai cea mai mare influență din viața lor.

Ce să le spui copiilor să se simtă iubiți și apreciați | Youtil

Depinde de tine să îi ajuți să se simtă în siguranță și să își consolideze încrederea.

Obiceiurile care devin parte din viața voastră de familie au cel mai mare impact asupra lor. Tocmai de aceea, trebuie să înveți să le arăți copiilor că îți pasă de ei chiar și în cele mai pline zile. Iată cum îi poți face să se simtă iubiți și apreciați:

1. Spune-le în fiecare zi că îi iubești

Dimineața când se trezesc și înainte de somn spune-le cât de mult îi iubești. Astfel, vor știi întotdeauna, chiar și atunci când fac prostii, că iubirea ta pentru ei nu scade indiferent de situație.

2. Laudă-i

De fiecare dată când te ajută cu treburile casnice, laudă-i. Spune-le cât de mult înseamnă ajutorul lor pentru tine și că sunt o parte foarte importantă a familiei voastre. De asemenea arată-le aprecierea ta chiar și atunci când desenează sau colorează sau construiesc ceva din piesele de lego. Este important să se simtă apreciați.

3. Alintă-i

Găsește un nume de alint pentru micuții tăi care să le aducă zâmbetul pe buze și prin care să simtă că sunt importanți pentru tine.

4. Cere-le ajutorul

Inlude-i în activitățile tale zilnice. Cere-le ajutorul pentru a se simți utili. Oferă-le ocazia să te învețe și ei lucruri noi, indiferent de rezultat. Spune-le cât apreciezi ajutorul lor, mai ales când ai avut o zi lungă și obositoare.

5. Explică-le că este în regulă să se simtă supărați

Atunci când se supără și plâng, explică-le că este în regulă să se simtă frustrați. Folosește formulări precum: ”Este în regulă să te simți supărat, dar nu îmi place când țipi așa. Poțo folosi cuvintele și să spui: sunt supărat / frustrat / trist”. SAU „Câteodată, când sunt trist, îmi place să spun cuiva ceea ce simt și să primesc o îmbrățișare. Altă dată vreau să stau singur o perioadă. Ce crezi că te-ar ajuta în acest moment?”.

6. Asigură-i că nu se întâmplă nimic dacă greșesc

Toată lumea învață, iar a face greșeli face parte din acest proces de învățare. Iată ce le poți spune pentru a-i încuraja: „Ți-ai legat șiretul! A fost greu la început, dar ai continuat să exersezi și acum ai învățat să o faci de unul singur” SAU „Câteodată devin frustrat când nu pot face ceva din prima. Încerc să îmi amintesc că lucrurile noi au nevoie de practică. A trebuit vreodată să exersezi ceva pentru a învăța cum să faci bine acel lucru?”.

7. Explică-le că și tu, ca părinte, greșești uneori

„Nu sunt sigur ce ar trebui să fac acum, dar încerc să ascult și să îmi dau seama de ce ai nevoie” SAU „Îmi pare rău că am țipat mai devreme. Nu ar fi trebuit să fac asta. Poate putem discuta despre ce am putea face diferit mâine pentru a nu mai ajunge în aceeași situație”.

Este bine ca uneori să le explici copiilor tăi că și tu greșești câteodată, dar încerci totuși să fii cel mai bun părinte pentru ei.

Distribuie:
Consimțământ Cookie-uri