Ce nu știai despre Jocurile Olimpice


CSR
6/12/2022

Jocurile Olimpice au o istorie cel puțin fascinantă. Așa că, am adunat pentru tine cele mai interesante lucruri despre Jocurile Olimpice, din Antichitate până astăzi. Cine a spus că asemenea competiții sportive sunt plictisitoare nu a citit articolul nostru.

Jocuri Olimpice au apărut în Grecia Antică, probabil știai deja asta. Dar vrei să afli ceva remarcabil? Jocurile Olimpice antice se țineau la fiecare patru ani în Olympia, în cinstea zeului Zeus. În acele timpuri, se credea că zeii le dau atleților forța și abilitățile necesare pentru a putea participa la o competiție atât de grea. Și la cum au evoluat sportivii de-a lungul vremii, chiar par a avea niște abilități supraomenești, nu-i așa?

Pentru a participa la Jocurile Olimpice, nu erau luate în considerare statutul social, economic și politic, excepție făcând sclavii și femeile căsătorite, ele trebuind să aibă grijă de familie cât timp se desfășurau probele sportive. Cât despre cum arătau în acea vreme Jocurile Olimpice, sursele istorice susțin că, începând cu anul 720 î.Hr., atleții concurau dezbrăcați. Chiar și în acele vremuri, se ofereau premii sportivilor, iar premianții primeau fiecare câte o coroană din frunze de palmier.

Ultima ediție a jocurilor a avut loc în anul 392, fiind interzise doi ani mai târziu printr-un edict al împăratului roman TEODOSIU I, deoarece erau considerate niște tradiții păgâne. A trecut extrem de mult timp până ca Jocurile Olimpice să fie din nou organizate. De abia în 1896, la Atena (Grecia), au fost reluate.

De atunci, Jocurile Olimpice se țin cu regularitate o dată la 4 ani, având însă și excepții. De exemplu, Jocurile Olimpice de vară din 2020 au fost întârziate cu un an din cauza pandemiei COVID-19. Următoarele Jocuri Olimpice vor avea loc în 2024, la Paris și vor fi primele astfel de competiții din istorie în care va exista egalitate perfectă de gen, atât în privința numărului de sportivi care participă (50% bărbați și 50% femei), cât și în valoarea premiilor acordate.

Alte evenimente remarcabile au fost cele din anul 2000, când Bahrein a delegat în premieră două femei la Jocurile Olimpice de la Sydney. La ediția din anul 2004, Afganistan a fost reprezentat de două sportive, iar Emiratele Arabe Unite au fost reprezentate de două femei la Jocurile Olimpice de la Beijing din anul 2008, ajungându-se ca ediția Jocurilor Olimpice de la Londra (2012) să fie prima din istorie în care fiecare țară a avut în delegație și sportive.

Nu e de mirare că istoria Jocurilor Olimpice este una foarte complexă. Aproape totul s-a schimbat în timp – festivitățile de deschidere, probele sportive sau premiile oferite, dar ceea ce a rămas la fel a fost dorința sportivilor de a-și întrece limitele și de a se autodepăși.