Săpunul, arma noastră împotriva virușilor


Sănătate
22/04/2020

Deși virusul SarsCov 2 a creat o pandemie care ne ține pe toți izolați în casă, avem arme împotriva lui.

Totuși, orice pas greșit, datorită ratei mari de contagiozitate, ne pune în mare pericol. Haideți să conștientizăm situația și să luptăm împotriva lui cu cele mai eficiente arme pe care le avem la dispoziție: izolarea socială și săpunul.

Nu știm încă foarte multe lucruri despre noul coronavirus, dar un lucru e cert: virusul nu este un organism viu, ci o moleculă proteică (ADN) acoperită de un strat protector de lipide (grăsimi), care, atunci când este absorbit de celulele mucoasei oculare, nazale sau bucale, își schimbă codul genetic (mutație) și se transformă în celule agresor și multiplicator.

Membrana lipidică are două straturi de capete hidrofile care înconjoară două rânduri de cozi hidrofobe. Întrucât virusul nu este un organism viu, ci o moleculă de proteine, acesta nu este ucis, se descompune de la sine. Timpul de dezintegrare depinde de temperatură, umiditate și tipul de material pe care se află. Moleculele de săpun destabilizează un coronavirus, deoarece cozile lor hidrofobe sunt atrase de lipidele din bistratul lipidic al virusului.

Moleculele de săpun se atașează de lipidele din bistratul lipidic și le separă, înconjurându-le în bule care se iau la spălat. Pe lângă destructurarea membranei lipidice a virusului, moleculele de săpun distrug și legăturile care unesc proteinele, lipidele și ARN-ul viral. În acest sens, deși este marele agresor al planetei, virusul este foarte fragil. Singurul lucru care îl protejează este un strat subțire de grăsime. Acesta este motivul pentru care orice săpun sau detergent este cel mai bun mod prin care ne putem proteja, deoarece spuma dizolvă grăsimea.

Trebuie să ne spălăm pe mâini timp de 20 de secunde sau mai mult, pentru a face multă spumă. Insistăm bine pe toate părțile mâinii, chiar și la încheieturi. Prin dizolvarea stratului de grăsime, molecula de proteină se dispersează și se descompune singură. Căldura topește grăsimea, iar acesta este motivul pentru care este bine să folosești apă care are mai mult de 25 de grade Celsius pentru spălarea mâinilor sau hainelor. În plus, apa caldă face mai multă spumă și asta o face și mai utilă. Clătitul cu apă din abundență este de asemenea foarte important. O mare problemă apare însă la nivelul tegumentului mâinilor. Spălările repetate cu substanțe agresive rănesc pielea, așa că alege un săpun antibacterian eficient, dar care nu este agresiv cu pielea. Merită încercat unul din gama Safeguard, solid sau lichid.

Totul pare simplu, dar văzând ravagiile pe care le-a făcut acest virus în societate ne dăm seama că spălatul pe mâini nu este suficient, atât timp cât nu decontaminăm toate lucrurile din jurul nostru cu care am intrat în contact. Memoria traseului parcurs trebuie să fie o prioritate din momentul în care intrăm în casă pentru a reuși să eliminăm toate posibilele surse de infectare.

E o muncă titanică, dar făcută cu responsabilitate poate da rezultate. Distanțarea socială, responsabilitatea civică și atenția la detalii ne pot face puternici în lupta cu acest virus care ne-a schimbat modul de viață.