SĂNĂTATE

La ce vârstă apare primul ciclu menstrual?

Distribuie:
Timp de citire: 3 m
19 / 12 / 2019

“Când voi avea primul ciclu menstrual?” este o întrebare pe care multe fete o au în minte.

La ce vârstă apare primul ciclu menstrual?

Primul ciclu menstrual este unul dintre semnele clare că începi să te maturizezi. Este normal ca acest mister să te facă anxioasă. Vestea proastă este că nu ai cum să afli exact când vei avea parte de primul ciclu menstrual, dar poți afla o vârstă aproximativă, care să te ajute să estimezi când se va întâmpla acest lucru.

Vârsta obișnuită la care apare primul ciclu menstrual

Cele mai multe fete au primul ciclu menstrual între 10 și 16 ani, marea majoritate având-o în jurul vârstei de 12 ani. Oricum, ține minte că acestea sunt doar estimări. Nu ai de ce să te îngrijorezi dacă primul ciclu menstrual apare mai devreme sau mai târziu decât la restul prietenelor tale. Dacă totuși nu ai avut primul ciclu menstrual până la vârsta de 16 ani, cel mai bine ar fi să vorbești cu mama ta sau cu un adult de încredere care să te ajute să intri în contact cu un doctor.

Un alt indicator care te-ar putea ajuta să estimezi momentul primului tău ciclu menstrual este vârsta la care același lucru i s-a întâmplat mamei tale sau surorii mai mari. Poți vorbi deschis cu ele despre acest subiect și să vezi ce sfaturi au pentru tine.

Care sunt semnele primului ciclu menstrual?

Sunt câteva schimbări prin care corpul tău va trece înainte de primul ciclu menstrual și care îți vor indica faptul că urmează acest moment.

Schimbările fizice prin care vei trece înainte de primul ciclu menstrual sunt:

  • Vor începe să se dezvolte sânii. La început, vei putea simți niște formațiuni de țesut moale care se dezvoltă exact sub areolă
  • Va începe să apară părul pubian
  • Vor începe să apară scurgerile vaginale, reprezentate de un lichid transparent sau alb, vizibil pe lenjeria intimă

Pot să îmi fac ciclul menstrual să înceapă mai devreme sau mai târziu?

Nu ai cum să negociezi momentul primului ciclu menstrual și nici nu poți să declanșezi acest fenomen mai devreme sau mai târziu. Corpul tău are propriul program și știe când este cel mai potrivit moment să înceapă acest proces. Dacă vei fi prima din grupul tău de prietene care va ști ce se întâmplă în timpul ciclului menstrual, vei putea fi un sfătuitor bun pentru restul fetelor. La polul opus, dacă majoritatea prietenelor tale au parte de această experiență înaintea ta, vei putea învăța din experiențele lor și vei trece mai ușor peste anumite situații.

Cum pot să mă pregătesc pentru primul ciclu menstrual?

Chiar dacă nu există o modalitate clară să prezici când se va întâmpla, asta nu înseamnă că nu te poți pregăti pentru primul ciclu menstrual. Asigură-te că ai la tine câteva absorbante zilnice de la Always, care să te protejeze împotriva scurgerilor de zi cu zi, dar și un pachet de absorbante Always Ultra care să îți fie alături în momentul primului ciclu menstrual. Centrul acestora are un mijloc super absorbant, care transformă lichidul în gel și previne orice scurgere, ca tu să fii lipsită de orice grijă și să rămâi încrezătoare.

Distribuie:
19 / 12 / 2019
Consimțământ Cookie-uri