SĂNĂTATE

La ce vârstă apare prima menstruație?

Distribuie:
Timp de citire: 3 m
1 / 3 / 2021

“Când voi avea prima menstruație?”, „La ce vârstă vine menstruația în mod normal?”, „Care sunt primele semne când îți vine menstruația?”... o grămadă de întrebări pe care toate fetele le au în minte

La ce vârstă apare primul ciclu menstrual?

În acest articol, vom găsi împreună și răspunsurile la aceste întrebări.

Prima menstruație este unul dintre semnele clare că începi să te maturizezi. Este normal ca acest mister să te facă anxioasă. Vestea proastă este că nu ai cum să afli exact când vei avea prima menstruație, dar poți afla o vârstă aproximativă, care să te ajute să estimezi când se va întâmpla acest lucru. Iar dacă te întrebi “cum fac să-mi vină menstruația”, e bine să știi că fiecare corp este unic și nu poate fi grăbit. Așa că, mai bine lasă articolele cu remedii băbești de pe internet și citește sfaturile specialiștilor de mai jos.

Vârsta obișnuită la care apare prima menstruație

Cele mai multe fete au prima menstruație între 10 și 16 ani, cele mai multe având-o în jurul vârstei de 12 ani. Oricum, ține minte că acestea sunt doar estimări. Nu ai de ce să te îngrijorezi dacă prima menstruație apare mai devreme sau mai târziu decât la restul prietenelor tale. Dacă totuși nu ai avut prima menstruație până la vârsta de 16 ani, cel mai bine ar fi să vorbești cu mama ta sau cu un adult de încredere care să te ajute să intri în contact cu un doctor.

Un alt indicator care te-ar putea ajuta să estimezi momentul primului tău ciclu menstrual este vârsta la care același lucru i s-a întâmplat mamei tale sau surorii mai mari. Poți vorbi deschis cu ele despre acest subiect și să vezi ce sfaturi au pentru tine.

Prima menstruație la fete - simptome

Sunt câteva schimbări prin care corpul tău va trece înainte de prima menstruație și care îți vor indica faptul că urmează acest moment. Am inclus mai jos primele semne care anunță menstruația

Schimbările fizice prin care vei trece înainte de prima menstruație sunt:

  • Vor începe să se dezvolte sânii. La început, vei putea simți niște mici formațiuni de țesut moale care se dezvoltă exact sub areolă
  • Va începe să apară părul pubian
  • Vor începe să apară scurgerile vaginale, reprezentate de un lichid transparent sau alb, vizibil pe lenjeria intimă

Durata primei menstruații

Prima menstruație poate avea o durată de 2, până la 7 zile. În primii ani vei observa că ciclurile menstruale nu sunt foarte regulate. Intervalele de timp dintre menstruații nu vor fi mereu aceleași, dar acest lucru nu trebuie să te îngrijoreze. După câțiva ani, ciclurile menstruale vor deveni mult mai regulate. Îți recomandăm însă să înveți să îți calculezi ciclul menstrual cât mai devreme, astfel încât să îți fie ușor să observi orice modificări apar pe parcurs.

Ce să fac să îmi vină menstruația mai repede?

Nu ai cum să negociezi momentul primului ciclu menstrual și nici nu poți să declanșezi acest fenomen mai devreme sau mai târziu. Corpul tău are propriul program și știe când este cel mai potrivit moment să înceapă acest proces. Dacă vei fi prima din grupul tău de prietene care va ști ce se întâmplă în timpul ciclului menstrual, vei putea fi un sfătuitor bun pentru restul fetelor. La polul opus, dacă majoritatea prietenelor tale au parte de această experiență înaintea ta, vei putea învăța din experiențele lor și vei trece mai ușor peste anumite situații.

Cum pot să mă pregătesc pentru prima menstruație?

Chiar dacă nu există o modalitate clară să prezici când se va întâmpla, asta nu înseamnă că nu te poți pregăti pentru prima menstruație. Asigură-te că ai la tine câteva absorbante zilnice de la Always, care să te protejeze împotriva scurgerilor de zi cu zi, dar și un pachet de absorbante Always Ultra care să îți fie alături în momentul primului ciclu menstrual. Centrul acestora are un mijloc super absorbant, care transformă lichidul în gel și previne orice scurgere, ca tu să fii lipsită de orice grijă și să rămâi încrezătoare.

Distribuie:
1 / 3 / 2021
Consimțământ Cookie-uri