SĂNĂTATE

Calculul ciclului menstrual

Distribuie:
Timp de citire: 3 m

Să știi la cât timp trebuie să vină menstruația poate fi destul de util. Poate planifici o zi la plajă, o petrecere în pijamale sau vrei doar să știi când să iei la tine câteva absorbante Always în plus.

Cum să îți calculezi ciclul menstrual

Deși poate părea un lucru complicat, să faci calculul ciclului menstrual este extrem de simplu. Ți-am explicat mai jos, pe scurt, cum poți afla durata ciclului menstrual și cum să nu mai lași acest lucru să te mai ia vreodată prin surprindere.

Ca să poți face calculul ciclului menstrual, va trebui să înveți cum să îți monitorizezi menstruația. Nu te îngrijora, nu e deloc complicat. Tot ce trebuie să faci este să notezi în calendar ziua în care ți-ai început ciclul menstrual. Trebuie să faci acest lucru timp de câteva luni ca să îți poți da seama cum să numeri zilele și să poți calcula corect durata ciclului menstrual.

Cum să numeri zilele ciclului menstrual

Ca să afli la câte zile vine menstruația, începe să marchezi prima zi a ciclului menstrual în calendar. Aceasta este ziua 1 a ciclului menstrual. Începând cu prima zi, începi să numeri. Ziua dinaintea viitoarei tale menstruații este ultima zi a ciclului menstrual. În această zi te oprești din numărat și vezi câte zile a durat întreg ciclul în luna respectivă. De exemplu, dacă prima menstruație începe pe 5 iunie, iar următoarea menstruație începe pe 2 iulie, durata ciclului tău menstrual în acea lună este de 27 de zile – durata medie a ciclului tău menstrual. Astfel, vei obține calculul ciclului menstrual.

Cum să calculezi durata medie a ciclului menstrual

Dacă vei nota în calendar timp de câteva luni, vei ști cum să numeri zilele de menstruație și vei putea să îți dai seama care este durata ciclului menstrual. Adună numărul de zile din fiecare ciclu pe care l-ai monitorizat și împarte suma la numărul de cicluri, adică la numărul de menstruații pe care l-ai avut în perioada monitorizată. Acest calcul îți oferă numărul mediu de zile dintre menstruații și durata obișnuită a ciclului tău menstrual .

Cum să îți dai seama când vei avea următorul ciclu menstrual

După această monitorizare și acest calcul simplu, să îți dai seama când vei avea următoarul ciclu menstrual este floare la ureche. Începând cu prima zi a ultimei tale menstruații, adaugă numărul mediu de zile al unui ciclu menstrual, adică rezultatul calculului de la punctul anterior. Astfel, vei afla la cât timp trebuie să vină menstruația.

Dacă abia ai experimentat primele menstruații și ai observat că acestea nu sunt regulate, nu te îngrijora. În primul și chiar și în al doilea an de pubertate este normal ca ciclul menstrual să nu fie regulat și să nu poți calcula cu exactitate durata medie dintre menstruații. Mai așteaptă puțin timp și vei vedea că lucrurile încep să aibă un ritm constant.

Voilà! Acum ai învățat cum să faci calculul menstruației. Deși nu este o știință exactă, faptul că știi să faci acest calcul te va ajuta să estimezi corect data următoarei menstruații.

Deși pare complicat la început, odată ce începi să bifezi în calendar, vei vedea cât de ușor și de logic este totul. Cel mai mare avantaj al acestei modalități de calcul este că nu vei mai fi luată niciodată prin surprindere și vei avea mereu câteva absorbante Always la tine, care te vor menține protejată și încrezătoare.

Distribuie:
Consimțământ Cookie-uri