Discuții deschise cu ginecologul Always - Episodul 4


Sănătate
17/08/2020

Discuții deschise cu ginecologul Always aduc claritate pe unele subiecte tabu.

Din ce motive poate întârzia menstruația și câte zile întârziere sunt considerate normale?

În primii ani de la apariția menstrei, aceasta poate fi foarte neregulată. Poate apărea prea devreme, după numai 3 săptămâni, sau mai târziu, la 5-6 săptămâni. La fel, cantitatea de sânge pierdută, precum și durata sângerării poate varia la aceeași persoană de la lună la lună. Acest lucru durează până la doi ani, până când fiecare organism își stabilește ritmul propriu. Dar, dacă menstrele devin prea frecvente – apar la mai puțin de 3 săptămâni, sau dacă sunt prea abundente, trebuie să faci un consult la medicul specialist, pentru că există și afecțiuni care pot provoca neregularități ale menstrei: chisturi ovariene, afecțiuni sistemice sau sarcina.

Care sunt semnele care indică prima menstruație?

Cu 1-2 ani înainte de apariția menstrei, fetele experimentează apariția pilozității inghinale și dezvoltarea sânilor. Înainte de prima menstră apar deja modificări ce indică sindromul premenstrual: dureri pelvi-abdominale difuze, sensibilitatea sânilor, balonare, senzația de oboseală, dureri de cap, sensibilitate emoțională și schimbări bruște ale dispoziției. Nu e întotdeauna ușor să identifici semnele, dar important e să fii conștientă de ele, astfel ca apariția lor să nu te sperie și să nu îți afecteze încrederea în sine.

Ar trebui să îmi monitorizez ciclul menstrual? Cum pot face asta?

E bine de știut cât durează ciclurile menstruale, pentru că, în felul acesta, o să ai o monitorizare a stării generale de sănătate și vei ști când să fii pregătită pentru următoarea menstră. Consider că cea mai ușoară metodă de a face această monitorizare este prin aplicațiile de pe telefon. De asemenea, poți nota pur și simplu pe un calendar prima și ultima zi a menstrei din fiecare lună.

Ce ai voie să faci în timpul menstruației? Este adevărat că nu trebuie să faci sport sau să îți vopsești părul în timpul menstruației?

Ai voie să faci ce faci tu zilnic, inclusiv în timpul menstruației, atâta vreme cât acest lucru nu presupune un efort fizic intens. Menstra este o perioadă fiziologică cu care te vei obișnui în timp și este foarte important să înțelegem că este ceva normal. Nu trebuie să renunți la ritmul tău normal de viață, la ieșirile în oraș sau la alte activități. Și desigur, poți să îți vopsești părul, poți să te epilezi, ca în oricare altă perioadă.
Într-adevăr, efortul fizic intens poate crește cantitatea pierdută de sânge și e mai bine să îl eviți, dar, în rest, menstra nu trebuie să îți schimbe viața.

Cum pot să evit să mă pătez când sunt la menstruație?

Pentru a fi protejată în timpul menstruației trebuie doar să îți alegi corect absorbantul sau absorbantele potrivite ție și să respecți regulile de utilizare. 

Primul pas în alegerea corectă a absorbantului este să îți cunoști corpul și nevoile lui. Sunt zile în care fluxul e mai puternic, sunt momente ale menstruației, cum este noaptea de exemplu, în care ai nevoie de protecție sporită. Dacă cunoști aceste nevoi, vei găsi și absorbantele potrivite. Iar dacă schimbi absorbantele la intervale de timp de maxim 4-6 ore, nu vei avea probleme.

Am întalnit de multe ori și întrebarea “Pot să folosesc vată peste absorbant pentru extra-protecție?”, dar aceasta practică nu este recomandată. Este dovedit că absorbantul Always Ultra, folosit fără vată deasupra oferă de 5 ori mai bună protecție.

Absorbantele Always sunt numerotate cu cifre pentru a alege mai ușor mărimea potrivită, de la 1 (cea mai mică mărime) la 4 (cea mai mare mărime). Poți afla mai multe informații utile despre cum să îți alegi corect un absorbant din [acest articol]

Cu cât timp înainte de prima menstruație ai secreție vaginală?

La pubertate, cu puțin timp înainte de prima menstră, apare secreția vaginală. 
Secreția vaginală este formată din fluide care provin de la glandele din pereții vaginului și ai cervixului. Are un rol benefic în sănătatea ginecologică, deoarece apară tractul genital de potențiale infecții. Este transparentă sau ușor albicioasă și nu are un miros caracteristic. De cele mai multe ori, apare cu câteva săptămâni înainte de prima menstră.

La ce vârstă ar trebui să mă îngrijorez că nu mi-a venit menstruația și care sunt cauzele întârzierii ei?

Vârsta medie de apariție a menstrei este de 12 ani, după ultimele studii făcute în SUA. Există însă destul de multe cazuri în care ea apare la fetițe de 8-9 ani. Se pare că există o tendință din ce în ce mai accentuată de micșorare a vârstei de menarhă (prima menstră) în ultimii ani. Menstra apare până la 13-14 ani la majoritatea fetelor. În cazul fetelor cu o greutate corporală crescută prima menstruație apare mai devreme, iar în cazul celor cu o greutate corporală scăzută, apare mai târziu. 

Dacă menarha nu apare până la 16 ani, se impune un consult ginecologic, pentru că există afecțiuni importante ce au ca manifestare absența sângerărilor menstruale.