SĂNĂTATE

Discuții deschise cu ginecologul Always - Episodul 1

Distribuie:
Timp de citire: 3 m

Always încurajează discuțiile deschise despre menstruație, așa ca iata cele mai frecvente întrebări și răspunsurile unui medic specialist.

Discuții deschise cu ginecologul Always - Episodul 1 | Youtil

Vârsta la care vine prima menstruație / de ce nu mi-a venit încă?

Menstruația vine la vârste diferite, în funcție de corpul fiecărei persoane. Sunt fete la care menstra apare la 9 ani, sunt fete la care apare la 14 ani. În general, menstra apare mai devreme la fetele mai bine dezvoltate. Dar, dacă menstra nu a aparut până la 14 ani, e bine să mergi la un consult ginecologic, pentru că pot exista afecțiuni congenitale asociate cu lipsa menstrei.

Care sunt simptomele pre-menstruale?

Simptomele premenstruale constau în dureri de cap, dureri abdominale, irascibilitate și sensibilitate emoțională sporită, dureri de sâni și creșterea în volum a acestora. Aceste simptome nu sunt constante și pot diferi de la o persoană la alta. De asemenea, intensitatea lor diferă de la o lună la alta.

Eu am dureri foarte mari de burtă, însă prietena mea nu. De ce? Pot lua pastile pentru asta?

În general, femeile resimt dureri abdominale la menstra. Ele se datorează eliberării unor substanțe ce contractă uterul, pentru a elimina sângele menstrual și mucoasa uterină. Dar intensitatea acestor dureri diferă de la o femeia la alta, unele nu au dureri deloc, iar altele pot avea dureri semnificative. Pentru combaterea durerii, tratamentul constă în antiinflamatoare nesteroidiene sau în antalgice comune, gen ibuprofen și paracetamol. Dacă durerile sunt, însă, foarte puternice, e bine să mergi la un ginecolog.

Odată cu vârsta se schimbă fluxul menstruației?

Fluxul menstrual este mai puternic în adolescență, apoi, pe parcursul anilor, se diminuează. Totuși, nu e normală pierderea unei cantități foarte mare de sânge, la care absorbantele să nu facă față.

Cum se pune un absorbant?

Se atașează pe suprafața chilotului, iar aripioarele se pliază pe dedesubt.

De câte ori pe zi ar trebui să schimb absorbantul?

Absorbantul se schimbă la intervale de timp de maxim 4-6 ore. Sângele este un mediu foarte bun de cultură pentru bacterii. Cu cât absorbantul se schimbă mai rar, cu atat posibilitatea de apariție a infecțiilor vulvare și vaginale este mai mare.

De ce fetele își pierd încrederea în sine odată cu apariția menstruației?

Menstra aduce cu sine schimbări hormonale, ce predispun la stări depresive și anxioase. Dar, dacă sunt cunoscute suficiente lucruri despre menstră înainte de apariția ei și dacă se discută din timp deschis despre acest subiect în detaliu, impactul va fi mai puțin covârșitor pentru o adolescentă.

Pot să pun vată peste absorbant pentru extra protecție?

Nu este recomandată adăgarea vatei deasupra absorbantului pentru extra protecție. Este dovedit că absorbantul Always Ultra, folosit fără vată deasupra oferă de 5 ori mai bună protecție.

Absorbantul îmi produce iritații. Ce să fac?

Absorbantul trebuie schimbat la intervale de timp regulate și nu trebuie păstrat mai mult de 4-6 ore, chiar dacă fluxul nu este puternic. Dacă nici asta nu ajută, exista variantele de absorbante soft, care scad incidența alergiilor, pentru persoanele sensibile. Din gama Always, aceste absorbante sunt Always Ultra Sensitive și Always Platinum.

Răspunsuri oferite de Dr. Viorica Chiriță, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

Distribuie:
Consimțământ Cookie-uri