SĂNĂTATE

Sfaturi pentru a trece mai ușor de perioada adolescenței

Distribuie:
Timp de citire: 3 m

Adolescența este vârsta schimbărilor profunde. Descoperă sfaturile noastre pentru a trece mai ușor de această etapă.

Adolescența: cum să treci de provocările specifice vârstei | Youtil

Anii adolescenței pot fi un coșmar, atât pentru adolescenți, cât și pentru părinți. Hormonii, schimbările emoționale bruște, dezvoltarea fizică rapidă pot da naștere multor momente inconfortabile și înfricoșătoare. Din fericire, există soluții pentru a crea un mediu de siguranță și încredere acasă.

1. Transformă-ți casa într-o zonă liberă de acuzații

Casa este locul în care adolescentul tău se poate simți în siguranță și îți poate împărtăși orice. Ajută-l să aibă încredere în tine. Concentrează-te pe a-l asculta întâi și apoi pe a-i da sfaturi sau corecta comportamentul.

2. Împlică-l și lasă-l să aleagă

Independența este una dintre cele mai mari nevoi la această vârstă. Adolescentul tău capătă o voce a lui și vrea să și-o exerseze. Schimbă regulile, dacă nu ai făcut-o deja și implică-l în deciziile casei care țin de unde vă veți petrece vacanțele, ce tip de mâncare gătiți sau cum decorați casa. Cere-i sfatul copilului tău și lasă-l să-și spună părerea în toate deciziile care îl implică. Așa îi vei transmite ideea că vocea lui este importantă pentru tine și îl vei ajuta să se simtă auzit și prețuit.

3. Luați-vă timp pentru a vă conecta în familie

Se vorbește mult despre importanța conectării la copiii mai mici. Adolescenții, însă, ajung să petreacă foarte mult timp cu cei de o vârstă cu ei și foarte puțin cu părinții. Nu e de mirare că modelele pe care le au sunt de la alți adolescenți și nu de la părinți. Așa că o dată la ceva timp, luați-vă un weekend pe care să-l petreceți doar cu el și fără alte lucruri care să vă distragă atenția. De exemplu, să mergeți cu cortul sau la o cabană în munți.

4. Fii sincer

Vorbește deschis cu adolescentul tău despre lucrurile care te îngrijorează, cum ar fi drogurile, sexul neprotejat sau fumatul. Spune-i părerea ta și deschide dialogul asupra acestor subiecte incomode. Dacă nu o faci tu, o va face altcineva.

Distribuie:
Consimțământ Cookie-uri