SĂNĂTATE

5 trucuri prin care putem preveni apariția cariilor

Distribuie:
Timp de citire: 3 m

Prevenirea eficientă a cariilor dentare este o luptă care are loc pe două fronturi:

carii Oral B albirea dintilor albirea dintilor acasa dinti albi dantura perfecta igiena orala curatarea dintilor tartru dinti dinti galbeni cate minute trebuie sa te speli pe dinti spalarea corecta a dintilor

Pe de o parte, păstrarea sub control a cantității de placă bacteriană care se formează pe dinți și, pe de altă parte, menținerea smalțului dinților suficient de puternic și sănătos pentru a lupta cu placa bacteriană.

Iată câteva metode eficiente:

Utilizarea unei periuțe electrice.

Avantajul acestor periuțe electrice (versus cele manuale) este că sunt atât de bine calibrate, încât reușesc să pătrundă peste tot. În plus, aceste periuțe electrice protejează gingiile și le mențin sănătoase. Medicii stomatologi recomandă periuțele cu cap rotund, precum cele din gama Oral B de periuțe electrice. Capetele, calibrate pentru diverse nevoi (curățarea mai profundă între dinți, albirea dinților sau pentru gingii sensibile), se pot schimba și este bine să fie înlocuite o dată la trei luni. Copiii trebuie învățați de mici să folosească periuțe electrice. Oral B are o multitudine de periuțe destinate copiilor, cu un design inspirat din fermecătoarele povești Disney.

Folosirea pastei de dinți cu calciu

Medicul stomatolog poate recomanda o pastă specială cu conținut de calciu sau calciu și fluor, cum se poate găsi în gama Blend a Med. „Aceste tipuri de paste nu se folosesc pentru spălarea dinților, ci se aplică periodic, după curățarea danturii acasă, timp de 5 minute, pe zonele afectate de acizi. După îndepărtarea pastei, nu bem apă și nu mâncăm timp de o jumătate de oră. Cea mai bună metodă de aplicare este în gutieră, deoarece în felul acesta pasta cuprinde un număr mai mare de dinți și suprafețe mai greu accesibile”, explică doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Igiena dentară corectă

„Pentru a preveni apariția cariei dentare este recomandată îndepărtarea acestei plăci bacteriene de cel puțin două ori pe zi cu periuța de dinți electrică și ață dentară, precum și folosirea dușului bucal și a apei de gură”, spune specialistul ortodont.

Dieta săracă în carbohidrați și acizi

Acizii scot calciul din dinți, așadar evitarea alimentelor și a băuturilor dulci sau bogate în acizi va reduce riscul apariției cariei. „Dacă, totuși, nu putem renunța la ele, este recomandat ca dulciurile să fie consumate la o singură masă și nu în mod constant pe parcursul zilei. Ronțăirea unor alimente între mese va asigura bacteriilor o sursă permanentă de hrană și va duce la înmulțirea lor și a cariilor. Este recomandată includerea în dietă a alimentelor benefice pentru dantură: cele bogate în calciu și fosfat, cum ar fi lactatele si legumele, care spală dantura de acizi și îi asigură substanțele nutritive necesare”, explică specialistul.

Controlul stomatologic periodic

Controlul unui specialist este absolut necesar atât pentru a identifica și trata cariile în stadii precoce, precum și pentru a aplica metode de protejare a dinților: detartraj și periaj profesional pentru îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene, alături de fluorizarea profesională pentru întărirea smalțului dentar.

Distribuie:
Consimțământ Cookie-uri