FAMILIE

Școala, factor de stres pentru copil?

Distribuie:
Timp de citire: 3 m

Școala, factor de stres pentru copil?

Școala, factor de stres pentru copil

Nevoia de a se integra cu succes într-un grup, de a avea o bună comunicare cu învățătoarea, de a obține rezultate care o mulțumesc atât pe ea, la școală, cât și pe tine, acasă, reprezintă provocări dificile pentru un pui de om.

Dacă despre problemele și nemulțumirile legate de colegi poți să afli chiar de la el, prin discuții deschise, prietenești, în cazul în care stresul este provocat de îngrijorarea că nu este în stare să ajungă la nivelul dorit de tine sau de învățătoare, va prefera să se închidă în el. Este foarte posibil să dezvolte aversiune față de școală, față de o anumită materie, să se plângă că e nedreptățit de învățător, să inventeze scuze pentru a nu merge la școale, să nu mai mănânce etc. În aceste situații, trebuie să analizezi atent situația și, odată ce-ai identificat problema, să vezi care sunt adevăratele ei rădăcini.

Surse de stres pentru școlar:

Presiune directă de la părinte la copil

Gândește-te câtă nevoie are copilul de confirmări din partea ta, cât de mult dorește ca ceea ce face să-ți fie pe plac! Te-ai întrebat cât de important este pentru el ceea ce face, chiar dacă e vorba că scrie o jumătate de pagină cu a mare de tipar? Arată-i că apreciezi răbdarea și efortul, spune-i care literă ți se pare cea mai reușită și de ce, arată-i că observi că este ordonat când scrie și că are grijă de lucruri. Doar așa poate “înflori”, capătă încredere în el și merge cu drag la școală. Pe de altă parte, critica în exces, dorința ta de a-l vedea că face lucrurile perfect, în unele cazuri chiar nerealismul tău (vezi clar care sunt înclinațiile lui, dar îi impui să obțină performanțe chiar și în domenii pentru care nu este înzestrat – poate este un excelent sportiv, dar nu și un pictor strălucit) sunt surse de stres pentru el, îl pot descuraja și naște complexe. Pentru a avea încredere în el și a se simți protejat, în primii ani de școală lasă-l să își pună în ghiozdan o jucărioară mică din pluș. Ea îi oferă acel lucru familiar de care are atâta nevoie atunci când se simte încolțit din toate părțile. În plus, acea jucărie o poți spăla cu Ariel, detergentul cu care i-ai spălat hăinuțele de când era foarte mic. Mirosul atât de cunoscut lui îi va da senzația de familiaritate și îl vor face să se relaxeze.

Presiune directă de la învățător la copil

A. O învățătoare strictă, decisă să dea milităria jos din pod poate fi o sursă de stres la fel de mare. Nu ignora lucrurile, sub pretextul că învățătoarea știe mai bine. Pe de o parte, ai dreptate – învățătoarea are o programă școlară, știe ce are de predat, are studii de pedagogie, dar chiar și așa, poate că stilul în care o face poate că nu este potrivit clasei pe care o are, iar atenția copilului, în loc să fie îndreptată spre lecția care i se predă, se concentrează pe teama că poate greși și poate fi certat.

B. O învățătoare recunoscută ca fiind cea mai bună din școală, din cartier, din oraș poate fi o “capcană”. Ea va căuta să demonstreze că este cea mai bună, că elevii ei sunt cei mai buni și că au o pregătire superioară celor din clasele paralele. Intenția este lăudabilă, dar, inevitabil, va pune presiune pe ei – la concursuri, evaluări, calificative, va da teme multe și grele pentru a dovedi nivelul ridicat al clasei.

Este de ajutor să vorbești cu alți părinți (și te clarifici dacă au și ei această problemă sau dacă școlarul tău este hipersensibil) și, desigur, și cu învățătoarea. Nu lipsi de la ședințele cu părinții. Ajută-ți copilul la teme, explică-i, dar nu face temele în locul lui, chiar dacă este speriat să nu greșească. Caută soluții amuzante, care să-l destindă și să înțeleagă tema. Caută să-i explici, relaxat, prin joc, ceea ce i s-a predat la școală.

Distribuie:
Consimțământ Cookie-uri